HockeyNews
PLUS

Bäst i SHL – men framtiden oklar

(6203) Petteri Wirtanen-opti
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 18 januari 2019

FacebookXWhatsApp

Petteri Wirtanen är SHL:s bästa offensiva tekare.
Den erfarne finländaren trivs i Djurgården, men framtiden i klubben är oklar.
– Vi har inte pratat något om det, säger Wirtanen till HockeyNews.se.

Presenteras i samarbete med ATG

När Djurgården besegrade Linköping med 6-3 bröt den finländske centern Petteri Wirtanen en tio matcher lång måltorka och satte snyggt sitt tredje mål. Det kom på en kontring i boxplay efter förarbete från vindsnabbe Axel Jonsson Fjällby.

– Det var en jättebra passning från Fjällby. Det var en bra insats överlag och att få den segern inför alla fansen. Det var supportrarnas match och det var härligt att kunna göra sex mål, säger Wirtanen som fick chansen att jubla framför Djurgårdsklacken på Järnkaminernas dag.

Hovets atmosfär när det är fullsatt och över 8 000 åskådare är något extra att få uppleva.

– Jag har spelat på många ställen, men aldrig sett det förut. Det var riktigt häftigt och man blev rejält uppumpad och jag uppskattar det fansen gör här. Att ha en så hög ljudnivå är enastående, säger Wirtanen till HockeyNews.se.

Och det var inte illa av den 32-årige centern att hänga med i Fjällbys fart på den där kontringen då LHC hade tänkt sig att reducera till 3-2 i powerplay.

I stället blev det 4-1 för Djurgården genom Wirtanen, som drog igång attacken efter vunnen tekning.

– Haha, Fjällby sa faktiskt före den tekningen att vi kör när vi får pucken. Det var roligt för när jag fick tag på pucken såg jag att han öste på i full fart. Det var bra att kunna döda utvisningen och vara ett hot, men vi var bra i powerplay och boxplay i den matchen.

Wirtanen har tidigare spelat för Helsingforsklubbarna HIFK och Jokerit och inledde säsongen i Åbolaget TPS. Han har även spelat i NHL med Anaheim såväl som i AHL, KHL och i Schweiz.
Och han gillar tempot i SHL, som han tycker är högre än i Finland.

Petteri Wirtanen har gjort tre mål och två assist på 13 matcher för Djurgården i SHL. Foto: Bildbyrån.

– Det går lite fortare i den här ligan och man kör mer från ena sidan till den andra och kanske är det den detaljen jag har sett som skiljer. Det är mycket forechecking och mycket skridskoåkning och hög fart. Det är nog upp en nivå från finska ligan.

Han fortsätter:

– Jag gillar den här stilen när man kan ösa på mer. Det är som att matchen aldrig tar slut. Det är mer spännande för spelarna och för fansen.

Så det är inte mer defensivt tänk här?

– Det kommer alltid att finnas lag som är väldigt strukturerade i defensiven och det tar bort farten lite grann från spelet, men här i Sverige ser man många lag som satsar framåt och på offensiven och inte håller tillbaka, så jag skulle säga att det är en mer offensiv inställning här.

Petteri Wirtanen värvades till Djurgården i början av november på grund av långtidsskadan för Andreas Engqvist. Wirtanen gjorde mål i sina två första matcher, men efter fem matcher fick han ljumskstrul och var borta i drygt tre veckor och missade tre matcher.

– Jag är fullt återställd. Jag hade lite problem, men som tur var handlade det om en mindre sak. Vi tog det säkra före det osäkra för att jag skulle komma tillbaka till hundra procent och nu är det helt bra.

Petteri Wirtanen ligger i topp i SHL sett till tekningarna i offensiv zon (64,47 procent) bland spelarna som varit med i fler än tio matcher. Och han ligger fyra totalt sett med nästan 58 procent vunna tekningar. Djurgården är som lag tvåa i den totala tekningsstatistiken.

Wirtanen skrev kontrakt med Djurgården säsongen ut, men har inte pratat om att förlänga kontraktet.

– Det är bara fokus på nästa match, säger han och ler.

Inför mötet med Brynäs är han tänkt att hålla ihop kedjan med Dick Axelsson och Emil Bemström.

– Han (Dick) är en verkligt skicklig spelare. Du kan se hur elegant han spelar och målkänslan han har och han är bra på att hitta passningar i powerplay. Han har en bra inställning till spelet och gillar verkligen hockey, säger Wirtanen.

Han berömmer även Emil Bemström:

– Han är ung och talangfull, en snajper. Du kan se hans skott, när han trycker iväg det, det är verkligen något. Och han är vårt lags bästa målskytt trots att han är ung och kan verkligen sätta dit puckarna.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!